NABIJ EN DUURZAAM
Met dit strategisch beleidsplan geven we richting aan hoe we als Ska Kinderopvang de komende jaren tegemoet willen treden. Een plan dat een inspiratiebron is, een kader biedt om gezamenlijk de juiste weg te vinden en helpt bij het maken van keuzes en het ontwikkelen van plannen.
Dit strategisch plan geeft weliswaar onze koers voor de komende jaren, maar houdt rekening met de dynamiek van deze tijd. We spelen in op de grote vraagstukken van nu zonder het langetermijnperspectief uit het oog te verliezen.
Onze koers kent geen wezenlijk andere richting dan in de vorige versie van het strategisch beleidsplan. Er zijn geen ontwikkelingen die een koerswijziging behoeven. We gaan verder met waar we mee bezig zijn en richten ons op de doelen die we nog onvoldoende hebben kunnen uitvoeren. Onze primaire focus is gericht op de grote vraagstukken van nu en daarmee op het realiseren van balans, rust en goede randvoorwaarden voor onze medewerkers. Ons plan hebben we de titel ‘Nabij en Duurzaam’ gegeven. Nabijheid en duurzaamheid lopen als rode draad door dit plan. Nabijheid in de relatie met kinderen, ouders, medewerkers en onze samenwerkingspartners. Een professionele nabijheid die ruimte geeft aan interesse, ontwikkeling, talent, eigenheid en de uitdrukkelijke wens om het samen te doen. Nabijheid ook fysiek; onze aanwezigheid in de wijken waar de vraag is en in de gebouwen met partners waar we mee samenwerken. We geloven in samenwerking binnen de dorpen en wijken in de schil voor kinderen van 0 tot 13 jaar.
Duurzaamheid als het gaat om onze bijdrage aan gezonde opvoeding, gezonde voeding, inspanning en ontspanning. Allemaal in een duurzaam gebouw en gezonde omgeving voor kinderen en medewerkers. Maar ook duurzaam als het gaat om het aangaan en onderhouden van onze relaties. Ska wil als maatschappelijke organisatie bijdragen aan een duurzame maatschappij waarin we kinderen, ouders en collega’s zien, waar iedereen zich veilig voelt, talenten kan ontdekken en zich doorgaand kan ontwikkelen en vooral zichzelf kan zijn.
Daarvoor is het belangrijk dat we inspelen op wat er in de omgeving van onze kinderen speelt en we nauw samenwerken met ouders en partners in de wijk, de stad en het dorp. We zetten daarom in op het deel uitmaken van de lokaal pedagogisch educatieve gemeenschap rondom het jonge kind. Het betekent dat we onze huidige samenwerking met het onderwijs intensiveren en op zoek gaan naar een nauwere samenwerking met alle partners in de opvoeding. Want alleen samen kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen voor een duurzame ontwikkeling en kinderen de beste ontwikkelingskansen geven.
We geven dit bij voorkeur vorm in kindcentra. We zijn voorstander van duurzame integrale voorzieningen voor kinderen van 0 tot 13 jaar in de wijken. In kindcentra zijn de schotten tussen kinderopvang, onderwijs, (jeugd)zorg en welzijn waar mogelijk weg en wordt er geïntegreerd samengewerkt. Het gaat om een duurzaam samenhangend geheel van opvang, onderwijs, ontmoeting, ontspanning en opvoedondersteuning.
Met het regeerakkoord krijgt duurzaamheid van de kinderopvang een sterkere basis. Met de verwachte stelselwijziging gaat kinderopvang voor 96% rechtstreeks door de overheid gefinancierd worden voor alle werkende ouders. We zijn voorstander van kinderopvang en ontwikkelingskansen voor alle kinderen, ook van niet-werkende ouders. Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor alle kinderen. Met deze stelselwijziging zijn we er daarom nog niet. Maar de visie erachter is een grote stap vooruit. De verwachte implementatie per 2027 geeft ons tijd om ons voor te bereiden. Tijd die we de komende jaren besteden om de te verwachten grotere vraag naar kinderopvang in een te krappe arbeidsmarkt vorm te geven samen met onze partners.
Zoals gezegd kent onze koers geen wezenlijk andere richting dan in de vorige versie van het strategisch beleidsplan. We geloven nog steeds in gezamenlijk organiseren van een omgeving voor kinderen, ouders en medewerkers waarbinnen allen zich maximaal kunnen ontwikkelen: nabij en duurzaam.
Om onze energie aan deze koers te kunnen besteden, is het van groot belang dat ondersteunende processen op orde zijn. Voldoende kwalitatieve medewerkers is randvoorwaardelijk. Maar ook technologie in dienst van en gericht op onze ambities is wezenlijk, evenals adequate facilitaire ondersteuning. Hier hebben we als Ska verschillende uitdagingen en willen we alle ruimte hebben om met onze speerpunten uit dit strategisch beleidsplan de gewenste stappen te kunnen zetten. Amersfoort, mei 2023
Louise Joosten
Directeur-bestuurder
Ska Kinderopvang